Kari Rajamäki

Eurokriisin uusi historia?

Säätelemättömien markkinavoimien ja kasinokapitalismin kriisi johti 2010 euromaiden tukiratkaisuun, jossa erityisesti ranskalaiset ja saksalaiset pankit pelastettiin. Syylliset ovat nyt pelastaneet rahansa ja sadat miljoonat syyttömät maksavat pankkien virheet Kreikassa ja Euroopassa työttömyydellä ja sosiaalisen turvan heikkenemisenä. Helsingin Sanomat levitti uutta Orwellilaista totuutta”(11.9) kertomalla, miten Katainen ja Vanhanen pelastivat koko Euroopan. Etulinjassa valtiovarainvaliokunnan vastaavana toimineena on pakko antaa kylmä suihku. SDP:n varoittaessa jo pelkästään vientiteollisuudesta tulleista kesän 2008 vakavista viesteistä valtiovarainministeri Katainen ilmoitti vielä syksyllä 2008, että maailmantalouden uhkakuvat eivät heijastu Suomeen millään tavalla. Vetosimme usein, että säätytalon 2007 hallitusohjelman mukaiset veronkevennykset arvioitaisiin muuttuneen taloudellisen toimintaympäristön johdosta uudelleen. Vaikka maa järisi jo, suunta ei muuttunut.

Toukokuussa 2010 SDP:n vastustaessa vastikkeettomia Kreikan lainoja silloisen hallituksen perusteluissa sanottiin, että todennäköisesti lainaa ei tarvittaisi. Suurelle valiokunnalle Katainen ja Vanhanen alussa vertasivat asiaa Suomelle hyvään bisnekseen! Useimmat ymmärsivät kuitenkin, ettei niitä miljardeja nähdä!

Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja Tuomas Pöysti yhtyi syyskuussa 2013 huoleemme, että on arvioitava mahdollisten vastuiden kokonaismäärää eduskunnan budjettivallan rajoitusten selvittämiseksi ja onko vastuiden kokonaismäärä rajattu ja mitkä ovat vastuisiin liittyvät riskit sekä eduskunnan osallistuminen päätöksentekoon ja valtion mahdollisuus selvitä perustuslainmukaisista velvoitteista. SDP:n vastustus ei perustunut pelkästään valtiontalouden vastuuseen. Korostimme myös Kreikkaan liittyviä vakavia yhteiskunnallisia ja sosiaalisia vaikutuksia. Samaa sarjaa on Euroopan rahoitusvakausvälineen moraalikatokattaus, joka vietiin juhannusöinä 2010 läpi ilman vaatimaamme perustuslakivaliokunnan lausuntoa. Silloinkin Vanhasen ja Kataisen hallitus vakuutteli, että on todella epätodennäköistä, että tällaisia rahoitusvälineitä tarvitaan.

Euro-kriisin hoito on valitettavasti ollut jatkuvaa perusperiaatteiden mitätöintiä ja tehtyjen päätösten muuttamista.

Suomea peluutettiin kovin panoksin, kun samaan aikaan Ruotsi ja Iso-Britannia istuivat katsomossa. Kyllä siinä kelpasi ”kolkkapoikia” euroalueen rahojen käyttöön kannustaa.

On syytä pohtia Seppo Lindblomin maaliskuussa 2013 esittämää valintaa, kannattaako euron pelastaminen hinnalla millä hyvänsä, vai haluaako luopua liittovaltiokehityksestä silläkin uhalla, että euroalue hajoaa. Varmaa on ainakin, että Suomen uusiakin Vanhasia ja Kataisia innostetaan viimeistä senttiämme myöten Ruotsista ja maailmalta Italiankin pankkien pelastamiseen.

Suomalaisen veronmaksajien maksettavaksi ei saa siirtää pankkien ja muiden sijoittajien vastuuta. Euromaiden tukemisen riskit rajoittavat eduskunnan budjettivaltaa ja vaarantavat myös hyvinvointimme rahoituksellista perustaa.

Frankfurter Allgemeine totesi kymmenen vuotta sitten:”Kun tämän EU:n talouskriisin syyllisiä aikanaan kutsutaan pöytään - siinä pöydässä EU-eliitin ohella on medialla hyvin keskeinen paikka, niin yhden totuuden politiikkaa tämä kriisinhoito on ollut.” Saksan liittokansleri Angela Merkel näki samaan aikaan enemmän toteamalla: ”Saksalla ja Euroopalla on edessään 1920-luvun lopun kaltainen poliittisen ja taloudellisen epävakauden aika.”

 

KARI RAJAMÄKI

 

kansanedustaja 1983-2015, sisäministeri 2003-2007, valtiovarainvaliokunnan vpj, jäsen 1991-2015(sdp)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Olisit saanut suosituksen, mutta sdp on syvällä liittovaltiokehityksessä ja puolustamassa yhteisvelkavaluuttaa.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Plus erään verkkosukkahousun takuutusveivaukset euro-hässäkässä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Jutta veivasi ja veivasi ilman tulosta. Rinne joutunee veivaamaan saa velkaveiviä vaalien jälkeen?

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

#1
Olisit nyt vaan antanut - Rajamäki kirjoitaa yleensä asiaa vaikka demari onkin.
On siellä demareissa pari muutakin realistia.

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Katainen nyt vain oli pieni katastrofi, liian isot saappaat liian nuorena. Jos Suomessa oltaisiin pikkasenkaaan lähelleviisaita, euron jälkeistä ratkaisua jo suunniteltaisiin ja siihen varauduttaisiin. Ehkä kannattaisi pyrkiä malliin Tanskan raha alkuun. Euro on on Suomen taloushistorian suurin moka, toivottavasti siitä mahdollisesti saatu turvallisuuspoliittinen näkökohta on edes jotenkin todellista. Sen arvottaminen onkin sitten jo vaikeampaa.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

kiva kirjoitus, mutta ei johda mihinkään.

sdp tulee valtaan päästessään ottamaan velkaaaaaaaaaaaaa määräääättööööömääästi

joku muu ne maksaa

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Valtion velka tulee kasvamaan, kun sossut valtaan...

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Euro on korttitalo, joka pysyy pystyssä enää vain EKP:n tuella. Seuraava taantuma tulee koitumaan sille kohtalokkaaksi.

Seuraava ottelu tulee olemaan Italian kanssa, joka tulee pakottamaan EKP:n jatkamaan LTRO-korkosupressiota, koska ei kykene maksamaan todellista markkinakorkoa valtionvelastaan (135%/BKT = n.2000mrd). Lisäksi EKP on rahoittanut Italian Target2-velkaa jo noin 400 mrd.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

BBC:n koomikot ennustivat talousromahduksen seurauksineen päivineen jo loppuvuodesta 2007, kuten tästä sketsistä käy ilmi:

How the markets really work

Toimituksen poiminnat