Kari Rajamäki

TARVITAAN "HYLÄTYN SANAN NEUVOSTO"

Suomea pyritään esittelemään sananvapauden mallimaana, sen tekee tietysti valtamediamme.

Julkisin sanan neuvosto JSN:n seuraa julkaistun sanan osalta vastineita ja hyvää lehtimiestapaa. Mikään lainsäädännöllinen tai sanktioita omaava elin se ei ole.

Voimakas taloudellisen vallan sekä mediavallan keskittyminen vahvalla sidoksella lähinnä kokoomusta edustavaan poliittiseen valtaan vaikuttaa ennakoivasti uutisoinnin aihevalintoihin. Sananvapauden kulissien takana omistajan ja päätoimittajan linja johtaa myös esim. valitun viestin vastaisen kirjoittelun poisjättämiseen.

Sopivana välineenä tässä on jo Orwellin kuvaama viihteen ja pinnallisen hömpän tarjoaminen kansalle poliittisen vaihtoehtoisen tai ratkaisujen taustoitusta antavan uutisoinnin sijasta.

Toimittaja Martti Valkonen kirjoitti jo 2003 Sananvapaus Kauppatavarana -kirjassaan, miten viihteen työntämisellä joka paikkaan kansakuntaa jaetaan kahteen kerrokseen. Valtarakenteita tukee viihteen työntäminen toimeentulotaistelussa väsyneille ja syrjäytyneille. Tähän sopii myös rahavallan arvostelun sijasta keskittyä yksittäisten politiikkojen kompurointiin ja tehdä politiikasta likaista ja jättämällä tarkoituksella uutisoinnista pois erilaiset näkemykset tuetaan kuvaa puolueiden samankaltaisuudesta. Tästä se kahden kolmasosan yhteiskunta syntyy, se pärjää ja se äänestää. Ei siitä ”kolmanneksesta tarvitse välittää eihän ne edes äänestä”.

Samaan aikaan yhteiskunnallista ja historian opetusta heikennetään ja lehdistön pinnallisuus estää suomalaisten nuorten valmiuksien vahvistumista kantamaan vastuuta maasta. Suomalaiset eivät saa riittävää kuvaa Euroopan ja Suomen asioista, se heikentää jopa maan kriisinkestävyyttä.

Der Spiegel on luettava, että tietää mitä Euroopassa tapahtuu. Valtiovarainvaliokunnassa ei VM:n muistiot riittäneet vaan tuli lukea Frangfurter Allgemeine, jotta tiesi mitä euro-kriisi ja kasinokapitalismin romahdus tarkoittaa. Usein viikko myöhemmin ministeri Katainen tarjoili vastaavia tietoja valtiovarainvaliokunnalle ”vaitiolovelvollisuudella”. Useamman kerran jouduin huomauttamaan samojen asioiden olleen Frangfurter Allgemeinen etusivulla jo edellisellä viikolla.

 

Suomen Kuvalehden päätoimittaja ”Pernaan menestysnumero” kuvaa hyvin kokonaisuuden. Neljä sivua Lepomäkeä, kolme sivua Kimmo Sasin kaljua edestä, sivusta ja takaa, kansanedustaja Pelkonen yökerhon baarissa, ”työläinen” Juhana Vartiainen rakennustelineillä sekä Hjallis Harkimo paperinukkena puettavaksi. Suomessa tarvitaan pikaisesti oma spiegeli!

 

Martti Valkosen sanoin:”Media on Suomessa ainoa voittoa tavoitteleva teollisuudenhaara, jolla ei ole tuotevastuuta. Media voi vaieta tai ajaa omaa etuaan joutumatta vastuuseen. Media on siirtynyt asiasta viihteeseen, antautunut politiikkojen ja julkkisten välikappaleeksi ja luopunut hampaistaan neljäntenä valtiomahtina.”

Helsingin Sanomat tekee haluamansa lehden”. Toimituksen ajattelusta poikkeavat kirjoitukset ”juuttuvat kovaan jutturuuhkaan”Tämä on erityisesti näkynyt EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan hallitsemattomuutta koskevassa kirjoittelussa sekä yrityksissä tuoda esille halpatyömarkkinoiden rakentamiseen liittyviä vakavia seurauksia.

Näitä ristiriitoja ei ratkaista median perustamassa Julkisen Sanan Neuvostossa. Meiltä puuttuu lainsäädäntö, jolla voidaan varmistaa suomalaisen kansanvallan toteutumiselle välttämätön poliittisesti tasapuolinen erilaisten näkemysten esilletulo. Myös raati, joka arvioisi median menettelytavat yksipuolisesti käsitellä ja jakaa tietoa oman poliittisen tai taloudellisen etunsa ajamiseksi. On perustettava ”Hylätyn Sanan Neuvosto”, jolle kukin lehti kirjaa hylätyt kirjoitukset aiheineen, jotta mahdollista sananvapauden kokonaisuutta voidaan arvioida.

Uuden Suomen puheenvuorot ovat selkeästi osoittautuneet tärkeäksi ja valtamedian tyrmäämän sanan valtakunnalliseksi väyläksi.

 

KARI RAJAMÄKI

kansanedustaja 1983-2015, sisäministeri 2003-2007, Valtiovarainvaliokunnan jäsen ja varapj.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Mainio kirjoitus.
Toivottavasti ei joudu sensuurin uhriksi :)

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Erittäin tärkeä kannanotto! Tarvitaan sanan- ja lehdistönvapautta valvova elin, jonne voi reklamoida kertomatta jättämisestä, eikä ainoastaan siitä, mitä on kerrottu.

Toiseksi, medioilta pitäisi lainsäädännöllä kieltää toinen toistensa arviointi ja arvostelu. Samaan tapaan, kuin kansanedustajat eivät saa syyttää toisiaan valehtelusta eduskunnassa. Nk. vastamediahan pyrkii parhaansa mukaan täydentämään valtamedian tarjontaa, mutta sitä syytetää kategorisesti valehtelusta, leimataan ja demonisoidaan säännöllisesti.

Juhani Vehmaskangas

Aivan totta. Muistan vuosien takaa sellaisen jutun kun eräs henkilö (en ollut minä) tarjosi jotain artikkelia lehteen (olisiko ollut hesari?) ja lehti vastasi: Emme julkaise artikkelistä mitään edes maksettuna ilmoituksena.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Vallanpitäjät missä maassa tahansa ja milloin tahansa noudattavat eri sääntöjä kuin niitä millä kansaa hallitaan.

Vain silloin kun halutaan pudottaa joku porukasta otetaan media avuksi ja sittenhän se onnistuu.

Jo roomalaiset tunsivat totuuden, "sirkushuveja ja leipää kansalle". Minkäs teet kun koulutetuin kansa on kiinnostunut vain sirkuksesta.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Eilisen yritystukien leikkauspelleilyyn kyllästynyt kirjoittaja purki tuntojaan US:n puheenvuoroon, mutta moderointi hylkäsi jutun äkkiä:

"Mauri Pekkarinen - lievakipu - Uusi Suomi
lievakipu.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253393-mauri-pekkarinen
6 tuntia sitten - Pidän tämän lyhyenä. Ja tästä varmaankin kirjoitettu jo lukemattomia kertoja .... Jumaliste mikä selkärangaton lobbareiden pelle, jota hihnassa viedään kuin sikaa teuraalle.... Miten tuosta mitään järkevää blogia voi edes kirjoittaa? Tuntuuko nyt hyvältä? Kommentoi ..."

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Olen samasta asiasta jatkuvasti toitottanut. Nyt puuttuu pluralismi julkisesta sanasta ja sen myötä kaikki.

Toimituksen poiminnat