Kari Rajamäki

ENONTEKIÖ JA POLIISI

Poliisipartion hävittäminen käsivarren Lapista ja samalla lähipoliisitoiminnan valmiusaikojen vakava heikentäminen myös liikenteellisesti kuormitetun vt 21 :n alueella ei ole tuonut keskusteluun poliisin resurssien jakoon liittyviä poliittisia linjauksia.

Sisäministerinä vahvistin 16.11.2004 poliisin määrärahajaon perusteet tavalla, joka tehosti terrorismin torjunnan valmiuksia sekä säilytti liikennevalvonnan tason, mutta turvasi myös paikallispoliisin toiminnan.

Jälkimmäisen osalta se toteutettiin painottamalla harvaan asuttujen alueiden kerrointa ja väestökerrointa. Tällä 2005 tarkennetulla kertoimella siirrettiin paikallispoliisin rahoitusta harvaan asutuille alueille. Rahoituksenjakomalli kohdensi määrärahaa enemmän Oulun seudulle, Lappiin ja Itä-Suomeen.

Lähipoliisitoiminta luo pohjan kansalaisten turvallisuudelle. Poliisin turvallisuustyö ja rikosten ennaltaehkäisy toteutuu lähellä ihmistä ja heidän arkeaan. Siinä toteutuu myös poliisin työn tärkeä perusta eli poliisin on tunnettava paikalliset olosuhteet ja oltava näkyvillä niille, joiden turvallisuudesta se huolehtii.

Määrärahojen jakolinjaukseni ei tietysti kaikkia miellyttänyt ja seuraajani, ministeri Anne Holmlund (kok) ilmoittikin poistettuaan ”harvakertoimen” eduskunnassa ;”Rajamäen virhe on nyt korjattu”.

Sisäisen turvallisuuden tulee perustua kansalaisten mahdollisimman tasavertaiseen asemaan heille tärkeiden turvallisuuspalvelujen saannissa ja kiireellisten hälytystehtävien suorittamisessa.

Alueellisten ja pitkien etäisyyksien poliisin turvallisuustyötä heikensi myös päätös poliisihallituksen perustamisesta. Paateron palatsi paisui Poliisin hallinnon uudistuksen toteuttamisessa Porassa. Kaikille päälliköille ei riittänyt virkoja, mutta ne järjestettiin Paateron suojissa. Mm. Pirkanmaalle tuli kahdeksan apulaispoliisipäällikköä ja Pohjois-Karjalaan neljä. Osa jopa pääpoliisiaseman ulkopuolelle. Vuonna 2012, poliisihallituksen budjetti 35 Meuroa pärjäsi tietysti kentän poliisin tarpeita paremmin..

Arjen turvallisuus ja Lapin erityisolosuhteet sekä harvan asutuksen vaatimukset edellyttäisivät tänäänkin sisäministerin poliittista päätöstä! Tätä näkökulmaa ei uutisoinnissa ole haluttu tuoda esille.

 

KARI RAJAMÄKI

sisäministeri 2003-2007

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hiukan arveluttavalta tuntuu, että Enontekijöllä ei olisi poliisia lainkaan. Pohjois-Suomi on hyvin väkivaltaista aluetta.

"Kun väkivallantekojen määrä suhteutetaan asukaslukuun, tilanne muuttuu. Kärkeen nousevat Kittilä ja Kajaani. Helsinki on sijalla 13, eivätkä muut suuret kaupungit mahdu 20 pahimman paikan joukkoon. Erityisen synkältä näyttää Suomi-neidon vyötäisillä: Puolanka, Sotkamo, Vaala, Kajaani ja Ristijärvi nousevat kaikki 20 väkivaltaisimman paikkakunnan joukkoon."

https://www.etlehti.fi/artikkeli/vapaa-aika/varo-n...

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Korjaisin otsikon malliin Suomi ja poliisi, sillä niin suuri on ollut kato sinihaalaristen rivistössä viime vuosina. 7000 poliisin kriittinen raja lähestyy vääjäämättä ja jopa sen alla saatetaan hetkellisesti käväistä, koska poliisin koulutusta, kaukaa viisaasti, pidennettiin vuodella. Uutta verta siis saadaan odotella täydentämään rivistöä.

Ei ihmekään, ettei poliiseja löydy Enontekiölle, kun ei virkoja riitä edes kasvukeskuksiin. Lienee pienempi paha jättää Enontekiö tyystin ilman poliiseja kuin alkaa harventamaan poliiseja suuremmista kaupungeista.

Rajamäki on oikeassa siinä, että tämä kehitys on puhtaasti poliittista. Poliisille ei ole haluttu varata tämän enempää voimavaroja. Mutta auta armias, jos papatti räjähtäisi Sipilän takapuolen alla. Silloin rahaa suorastaan virtaisi, eikä tutkinnassa jätettäisi kiveä kääntämättä.

Nyt poliisissa joudutaan jo kikkailemaan esitutkinnan sanamuotojen kanssa, kun pohditaan, mitä voidaan tutkia ja mitä ei.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Täällä joku kirjoitti, miten viharikoksia tutkineet ovat saavuttaneet hyviä tuloksia. Muistini mukaan tähän tehtävään siirrettiin merkittävä määrä poliiseja

Toiselta varastettiin tonnin tietokone ja asiaa ei ehditty tutkimaan. Hyvin monessa selvässä tapauksessa uhri ei edes viitsi asiasta ilmoittaa, tiedossa kun on, ettei "pikkuasioita" enää tutkita.

Olisiko pikkuisen syytä tarkentaa sitä, mihin poliisien pieniä resursseja kohdistetaan?

Toimituksen poiminnat