ENONTEKIÖ JA POLIISI

Poliisipartion hävittäminen käsivarren Lapista ja samalla lähipoliisitoiminnan valmiusaikojen vakava heikentäminen myös liikenteellisesti kuormitetun vt 21 :n alueella ei ole tuonut keskusteluun poliisin resurssien jakoon liittyviä poliittisia linjauksia.

Sisäministerinä vahvistin 16.11.2004 poliisin määrärahajaon perusteet tavalla, joka tehosti terrorismin torjunnan valmiuksia sekä säilytti liikennevalvonnan tason, mutta turvasi myös paikallispoliisin toiminnan.

Jälkimmäisen osalta se toteutettiin painottamalla harvaan asuttujen alueiden kerrointa ja väestökerrointa. Tällä 2005 tarkennetulla kertoimella siirrettiin paikallispoliisin rahoitusta harvaan asutuille alueille. Rahoituksenjakomalli kohdensi määrärahaa enemmän Oulun seudulle, Lappiin ja Itä-Suomeen.

Lähipoliisitoiminta luo pohjan kansalaisten turvallisuudelle. Poliisin turvallisuustyö ja rikosten ennaltaehkäisy toteutuu lähellä ihmistä ja heidän arkeaan. Siinä toteutuu myös poliisin työn tärkeä perusta eli poliisin on tunnettava paikalliset olosuhteet ja oltava näkyvillä niille, joiden turvallisuudesta se huolehtii.

Määrärahojen jakolinjaukseni ei tietysti kaikkia miellyttänyt ja seuraajani, ministeri Anne Holmlund (kok) ilmoittikin poistettuaan ”harvakertoimen” eduskunnassa ;”Rajamäen virhe on nyt korjattu”.

Sisäisen turvallisuuden tulee perustua kansalaisten mahdollisimman tasavertaiseen asemaan heille tärkeiden turvallisuuspalvelujen saannissa ja kiireellisten hälytystehtävien suorittamisessa.

Alueellisten ja pitkien etäisyyksien poliisin turvallisuustyötä heikensi myös päätös poliisihallituksen perustamisesta. Paateron palatsi paisui Poliisin hallinnon uudistuksen toteuttamisessa Porassa. Kaikille päälliköille ei riittänyt virkoja, mutta ne järjestettiin Paateron suojissa. Mm. Pirkanmaalle tuli kahdeksan apulaispoliisipäällikköä ja Pohjois-Karjalaan neljä. Osa jopa pääpoliisiaseman ulkopuolelle. Vuonna 2012, poliisihallituksen budjetti 35 Meuroa pärjäsi tietysti kentän poliisin tarpeita paremmin..

Arjen turvallisuus ja Lapin erityisolosuhteet sekä harvan asutuksen vaatimukset edellyttäisivät tänäänkin sisäministerin poliittista päätöstä! Tätä näkökulmaa ei uutisoinnissa ole haluttu tuoda esille.

 

KARI RAJAMÄKI

sisäministeri 2003-2007

 

karirajamaki
Sosialidemokraatit Varkaus

Kansanedustaja 1983 - 2015, sisäasiainministeri 2003-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu