Kari Rajamäki

Kansallisvarallisuus puhalluksen kohteena

 

Kansallisvarallisuus on perinteisesti ollut sijoittajien kohteena. Tuottoisien valtionyhtiöiden myyntiä perustellaan valtiontalouden parantamisella. Poliittisesti leimataan valtionyhtiöitä hitaiksi ja etteivät liiketoimintariskit kuulu veronmaksajille. Mainitsematta jää, ettei niitä ole veronmaksajilla maksatettukaan. Sen sijaan yksityisten pankkien ja Talvivaarojen edesvastuuttomasta toiminnasta kärsivät miljoonat suomalaiset tänäänkin.

Nyt sijoittajat ovat innostuneet vahvan ja veronmaksajille tuottoisan ja kansallisesti strategisesti tärkeän Nesteen myynnistä.

Uusliberaalien ja kansainvälisten suuryritysten ideologista rahastusta ajetaan nyt infraan ja terveydenhuoltoon. Valinnanvapauden runttaaminen pilottien voitelurahoilla loisi epätasa-arvoa ja edistäisi monopolien syntymistä sekä heikentäisi hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamista. Hoitoalan motivoituneiden työntekijöiden heittämisen yt-kierroksiin ja palkka-aleen pysäytti nyt Suomen perustuslaki, jota kokoomus pitää ”kehityksen jarruna”. Ahneuden ja moraalikadon inhimillinen hinta tai suomalaisen hyvinvointivaltion huominen ei tunnu häiritsevän yöunia.

 

Valitettavasti valtionyhtiöiden omistajaohjaus ei ole ollut aina riittävän jäntevää ja sitä on Solidiumin puolella vahvistettava. Kansallisesti ja alueellisesti merkittävissä ratkaisuissa ei parlamentaarisen ja kansallisvarallisuuteen ja Suomen talouteen liittyvä arviointi ole ollut riittävää.

Parlamentaarisen ohjauksen heikentäminen oli tarkoituksellista 2007 porvarihallituksen toimesta. Hallintoneuvostojen merkitystä vähäteltiin ja niitä lakkautettiin. Tilalle luotiin ulkopuoliset hallitukset ristiin rastiin edustetuilla vakuutus-, ay- ja yritysjohdolla. Valtiontalouden tarkastusviraston asemaa on tässä pikaisesti vahvistettava. Vuonna 1998 perustetun StoraEnson vahvaa suomalaista omistusta korostettiin, mutta viidellä ruotsalaisella säätiöllä ja 20 %: lla Wallenberg on johtanut yhtiötä huolimatta Suomen valtion 25 %:n ja Kelan 10.2 %:n omistuksesta. Nyt kohistaan valtion parin prosentin omistuksen lisäostosta ja samaan aikaan Kelan halukkuudesta huolimatta Solidium ei noteeraa Kelan omistusta. Vetäydyttyään sijoittajanäkökulmaan Solidium salli huolimatta selkeästä teollisuuspoliittisesta merkityksestä Kemijärven tuhon. Varkauden tehtaiden lopetusuhka loi vihdoin omistajanäkökulmaan liittyvää vastuullista vuorovaikutusta yrityksen ja TEM:n välille. Talvivaaran ym. jälkeen ”perustelut” ovat olleetkin toisesta maailmasta.

Parlamentaarisesta omistajaohjauksesta käy esimerkiksi Kemira. Sen hallintoneuvosto ei ottanut käyttöön mm. johdon palkkausperusteita KTM:n esittämässä muodossa, millä estettiin johdon palkkojen karkaamista. Hallituksen esitettyä v. 2001 Kemiran myyntiä sijoitusyhtiöille hallintoneuvoston puheenjohtajien tieto esti osakkeiden myynnin puoleen arvoonsa ja hallitus joutui vetämään esityksensä takaisin. Sillä kertaa suursijoittajat eivät taputtaneet! Valitettavasti vuonna 2007 ilman parlamentaarista arviota ministerit Häkämies ja Pekkarinen myivät Grow Hown Yaralle. Ostajalle hyvän kaupan rahoitti vaikeassa kilpailutilanteessa oleva maataloutemme korkeammilla lannoitteiden hinnoilla.

 

Professori Markku Kuisma toteaa kirjassaan Valtion Yhtiöt, 2016: ”Nopealiikkeiset sijoittajat kaipaavat rahastamisen paikkoja, se on selvä. Kaivatkoot. Sen takia ei kannata luopua tuotoistaan ja omistuksistaan. Sijoittajien tehtävä ei ole maailman parantaminen tai Suomen kansantalouden edistäminen, meidän on itse pidettävä huoli itsestämme.”

Kiitos Nesteen työntekijöille, jotka tärkeällä tavalla herättävät meidät näkemään kruununjalokiveemme liittyvän uhan!

 

KARI RAJAMÄKI

kansanedustaja 1983-2015, Kemira oyj:n hallintoneuvoston vpj 1989-2003 (sdp)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

22Suosittele

22 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Näinhän se menee.

Mielenkiintoista on se mitä käy sitten kun kansallismaisuus on kokonaan hävitetty. Henkilökohtaisesti epäilen, että rotat jättää laivan ja Kokoouksen ja Keskustan edunsaajat ovat häipyneet rahojensa perässä veroparatiiseihin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

GrowHow siis myytiin hintaan 207 miljoonaa euroa Pekkarisen ja Häkämiehen toimin ilman sen kummempaa laajempaa käsittelyä eduskunnassa ?

Yara oli samoihin aikoihin oikeuden penkillä syytettynä lahjonnasta kahteenkin eri otteeseen. Molemmista langetettiin tuomio Yaralle.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 2/LK:
Yara-kaupassa Pekkarinen veti maton maanviljelijöiden jalkojen alta. Lannoitteiden hinnannousu vei aika paljon näiden kilpailukyvystä. Kauppaa ennen sen strategisesta merkityksestä kokonaismaanpuolustukselle kukaan ei varmaan kysynyt huoltovarmuuskeskukselta mitään.

Mikko Toivonen

On totta, että Pekkarinen hillui tuossakin asiassa, mutta esimerkiksi minä olen poistanut Pekkaroinnit ja niiden vahingot kansakunnalle niin tehokkaaasti mielestäni, että sinne jäi vain Häkämiehen kaverit ja lahjoitukset heille. Se oli minusta kokoomus toiminnaksi täysin tyrmistyttävää ja yksi niitä syitä miksi kokoomusta oli lakattava äänestämästä. Tosin kamelin selän lopulta katkaisi Kataisen kokoomus tyyli ja tavoitteet.

Mikko Toivonen

Kari Rajamäki ! Palaa takaisin politiikkaan. Puhut asiaa ja olet viimeinen sosiaalidemokraattinen mies, jonka muistan. Sinun jälkeesi on tullut miehiä joilla on hameet, ja vähän edes niitä sosiaalidemokraatteihin.

Olen itsekin kirjoittanut usein miten "Kokoomus" puhalsi Kemiran maatalouden ja paloitteli koko Kemiran ulkolaisille ja kotimaisille kavereilleen. Kaikista suurimpana syntinä erään suurimmista kansalliosvarallisuuksistamme Soklin apatiitin "lahjoittaminen" Kemira lannoitemonopolin mukana pilkkahinnalla Yaralle, jolla on varaaa pitää sitä vaikka sata vuotta mineraali varastona toiminnassa oleviensa lisäksi.

Kaipaamme sinun kaltaisiasi rehellisiä ja selkärankaisia miehiä johtamaan maatamme ihan alkuperäisestä puolue väristä riippumatta

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

On olemassa myös toinen väylä, jota myöden Suomea myydään ulos. Ei sitä väylää sulje laki, ja voimissaan oleva hallituskin on kaikin voimin mukana toisen väylän avoimena pitämiseen.

Kyse on siis yksityisitä yrityksistä, joita veronmaksajat tukevat tavalla, tai toisella, kunnes yritys saavuttaa myyntikuntoisen tilan. Käytännössä nämä kaikki myydään ulkomaisille sijoittajille. Uusi omistaja ostaa yrityksen joko pois tieltään, tai siirtää valtaosin ulos Suomesta. Sinne meni veronmaksajien tuet, joilla piti luoda pitkäaikaisia työpaikkoja.

Kyllä kaiken yritystuen Suomessa pitää olla vastikkeellista. Vastikkeellisuus poistuu, kun vastikkeellisuus on suoritettu sopimusten mukaan. Tämän pitää olla laki, jolla turvataan vippaskonstit.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Häkämies ja Pekkarinen myivät Grow Hown Yaralle".
Ei se ole myymistä, jos 17 miljardia annetaan pois 200 miljoonalla. Se on maanpetos. http://sibilyanev.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236031-...
Mukana maanpetoksessa olivat tuon selvityksen mukaan myös Matti Vanhanen ja Juha Korkeaoja.

Hannu Rautomäki

Kemiran lannoiteteollisuuden ryöstön jälkeen ulkomaiseen omistukseen puhallettiin myös TV-kantaverkko, jonka jälkeen ulkomainen omistaja on hankkinut perimillään maksuilla moninkertaisesti sen, mitä valtio myynnistä sai.

Oiva Luosujarvi

Valitettavasti se kansallismielisyys on Rasismia ja Vihapuhetta ja Populismia poliitikkojen silmissä, jotka monikulttuurin ja monikansallisten veroparatiisifirmojen edessä nöyrtyvät lahjuksien toivossa.

Miten Suomi voi hyötyä, kun isot monikansalliset firmat rahastavat miljardeja Suomalaisilta, mutta eivät maksa veroja ollenkaan Suomeen vaan ainoastaan veroparatiisiin?

Sähköverkko on myyty ulkomaalaisille pääomasijoittajille ja sähkön siirtomaksut ovat jo 5 - 10 kertaa suurempia kuin sähkölasku käytön osalta.
Mainostat ostavat tilaa monikansallisilta firmoilta, jotka ovat saaneet jo yli 40 % osuuden mainostuloista ja veroja tuloistaan he maksavat Suomeen 0% vuodessa.

EU:n herrat ja narrit puhuvat maakohtaisesta verotuksesta, mutta eivät toteuta sitä monikansallisten firmojen painostuksesta ja lahjuksien menettämisen pelossa.
Olisi kyllä oikein, jos jokainen monikansallinen firma joutuisi maksamaan veron siihen valtioon, jonka alueelta saavat tuloja.
Apple, google, yahoo, facebook, elenia, ja tuhannet muut firmat saavat nykyisin rahastaa Suomessa(kin) ilman verojen maksua tuloistaan.

Olen siis Kansallismielinen, populisti ja tarvittaessa rasisti / vihapuhujakin, mutta puolustan Suomen kansalaisena Suomen oikeutta saada veroja myös niistä rahoista, jotka nyt ovat verottomia tuloja monikansallisille firmoille kun saavat tuloja kerättyä Suomesta eri tavoilla.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tärkeä kirjoitus. On tosiaankin pidettävä kunnolla silmällä tämän hallituksen taloustoimia. Keskusta on ohittanut Kokoomuksen oikealta ökyilijöiden etujen ajajana. Persuista ja nykyisistä ex-persuista ei ole missään vaiheessa ollut hallituksessa kansan etujan puolustajaksi. Nyttemmin heidän energiansa menee ministerinsalkkujensa puolustamiseen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Miten kansanedustajat valvovat valtion omistuksia? Olivatko väsyneitä, kun eduskunnassa hyväksyttiin ajatus muuttaa demokraattinen Suomi pienen piirin osakeyhtiöksi?
Vaken osakepääoma oli vaatimaton 2500 euroa loppukesällä 2016, kun ryhdyttiin suunnittelemaan valtion omistamien yritysten omistusrajojen muutoksia, uuden kehitysyhtiön perustamista edistämään valtio-omisteisten yhtiöiden kehittämistä ja omistusjärjestelyjä sekä valtion osaomistamien pörssiyhtiöiden johtajasopimusten uudistamista.

Uusi yhtiö sai hallintaansa 2,5 miljardia ja kaikki siirrettiin eduskunnan ulottumattomiin. Sipiläkö nyt näitä rahoja hallinnoi yksin ja kehittelee keinoja miten rahat valuvat hänen ja sukulaisten yrityksille tai miten niitä sitten aiotaankana käyttää. Minusta tuokin oli ryöstö.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kyllä eduskunnan pitäisi olla aktiivisesti koolla valvomassa hermoraunioiden ministerien törmäilyjä Helsingissä ja Brysselissä ennen EU:n ytimen lomia elokuussa.
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239354...

Toimituksen poiminnat