Kari Rajamäki

Halpatyömarkkinat torjuttava

Suomi ajoi EU:n puheenjohtajuuskaudellaan vuonna 2006 läpi päätelmän laajennetusta yhteisvastuusta, jossa edellytettiin mm. Välimeren mailta sopimusten ja velvoitteiden mukaista toimintaa ja esimerkiksi laittomasti saapuvien rekisteröintiä.  Eurooppa-neuvostossa linjattiin, että ”Euroopan kansalaiset odottavat oikeutetusti, että samalla kun Euroopan unioni takaa perusvapauksien ja -oikeuksien kunnioittamisen, se myös omaksuu tehokkaamman yhteisen lähestymistavan rajat ylittäviin ongelmiin, kuten laittomaan maahanmuuttoon, ihmiskauppaan ja ihmissalakuljetukseen sekä terrorismiin ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen” .Valitettavasti yhteisen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan kuin rajavalvonnankin päätösten täytäntöönpano laiminlyötiin niin komission kuin Suomenkin sisä- ja ulkoasiainhallinnossa.

Suomen puheenjohtajuuskauden linja oli, että maahanmuuton hallinta oli välttämätön työmarkkinoiden vakauden, kotouttamisen onnistumiseksi sekä laittoman maahanmuuton ja rajat ylittävän rikollisuuden ja terrorismin torjumiseksi. Myös EU-komissio painotti, että kolmansista maista tulevilla työntekijöillä tulee pyrkiä täydentämään eikä korvaamaan eurooppalaisilla työmarkkinoilla jo olevaa työvoimaa. Tämän tuli olla maahanmuuttopolitiikan keskeinen lähtökohta, jotta maahanmuuttopolitiikalle saadaan kansalaisten hyväksyntä EU:n massatyöttömyydessä.

Suomessa on ollut pidempään kovien markkinavoimien harrastusta halpatyömarkkinoiden edistämiselle. Vuoden 2003 tupo-ratkaisun ja mm. Ihalaisen ja Heinäluoman tuella syntyi edellytykset pimeän ulkomaisen työvoiman valvonnalle. Jätin sisäministerinä ns. pimeän ulkomaisen työvoiman torjunnan -yksikön v.2007 35-hengen vahvuisena porvarihallitukselle. v.2008 seuraajani min. Holmlundin (kok.) aikana se sulautettiin KRP:n talousrikostorjuntaan ja käytännössä pimeän työvoiman valvonta lopetettiin. SDP vaati vuoden 2011 hallitusneuvotteluissa sen uudelleen organisointia mutta asiassa ei edetty hallitusohjelman tai valtiovaranvaliokunnan kannoista huolimatta. Ratkaisevaa oli samoissa hallitusohjelmaneuvotteluissa SDP:n päättäväisyys ed. Maarit Feldt-Rannan johdolla torjua kokoomuksen ja porvaripuolueiden halu murentaa työvoiman saatavuusharkinta. Kokoomuksen tavoitteena oli avoimesti tuoda vapaasti työvoimaa mille alueelle ja alalla tahansa.

Liian vähälle on jäänyt miten turvapaikkatilanteen varjolla vaivihkaa rakennetaan halpatyömarkkinat luomalla perusteettomillekin turvapaikanhakijoille työoikeus. Erityisesti PS:n Lindströmin ja Keskustan Rehnin suunnitelmat vaarantavat vakavasti sisäistä turvallisuutta, kansallista eheyttä ja työmarkkinoiden vakautta. Sisäministeri Orpo ei voi sekä tukea harmaan talouden ja halpatyömarkkinoiden syntyä ja vastata sisäisen turvallisuuden uskottavuudesta.

Hankkeet avata työntekomahdollisuudet ilman saatavuusharkintaa ja karenssiaikaa ja työehtojen ennakkovalvontaa turvapaikanhakijoille tekee Suomesta Ruotsin lailla Euroopan liberaalisimman maan, jonka myös ihmissalakuljettajat noteeraavat ja tulevat käyttämään markkinointiin.

Pitää vihdoin oppia entisestä ”naiivista”- toiminnasta. Tilanteen kokonaishallinta tulee nyt vihdoin varmistaa, ettei sisäisen turvallisuuden perusteet todella vakavasti murene.

 

KARI RAJAMÄKI

kansanedustaja 1983-2015, sisäministeri 2003-2007 ja EU:n sisäasiainministerineuvoston puheenjohtaja 2006

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Enemmän pitäisi juuri tällä hetkellä olla huolestunut kallistyömarkkinoista. Siis työmarkkinoista joilla osalle maksetaan tuottavuuttaan korkeampaa palkkaa velkaantumalla ja osalle taas ei sääntöjen mukaan voi tarjota töitä lainkaan, kun näiden tuottavuus ei yllä palkkakartellien määrittämälle tasolle.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Rajamäen tulisi olla enemmänkin eläkepäivillään hämmentynyt siitä, miksi olemme nyt tilantessa, missä olemme?

Miksi maksumiehet käyvät vähiin ja velka kasvaa ?

Rajamäki lukee varmasti kotiseutunsa Savon Sanomia, jossa uutisoitiin eilen OP-ryhmän ja Aaalto Yliopiston teettämästä tutkimuksesta, jonka mukaan suomalaiset suuryritykset kohdistavat alihankintansa yhä enemmän Suomen rajojen ulkopuolelle, jonka seurauksena PKT-sektori tietenkin supistaa toimintojaan Suomessa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Ei kai tänne ole ujuttautumassa seuraavaa Mikko Elo ?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Halpatyömarkkinat torjuttava - ne ovat meillä jo nyt SDP:n monien hallituskausien jälkeen.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Miten ne voisi torjua enää? Oikeisto tuotti 30000 halpaorjaa Suomeen.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Turhaan ei ammattiyhdistysliikettä nimitetä maailmalla politiikan trampoliiniksi. Meillä tälle alustalle ei ole viime vuosina mahtunut pomppimaan paljon muita kuin sdp, joka on kiitettävästi pitänyt halpatyövoiman poissa. Saapi nähdä, mitä syksy tuo tullessaan.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Telakoilla ja rakennuksilla on toimittu kaksilla työmarkkinoilla jo pitkään. Lisääntyy vain. Ei siinä 30000 lisää enää missään paina.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Kari Rajamäki: Mitkä suunnitelmat? Kerrotko niin, että minäkin tiedän mitä suunnitellaan?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Halvempaa työvoimaa.

Juu, se on juuri sitä mitä Suomi tarvitsee.
Halvempi työvoima toisi yrityksille kannattavuuden.
Se loisi uutta vientiä ja uusia työpaikkoja.
Se toisi maahamme uusia investointeka ja uusia työpaikkoja.

Uudet työpaikat vähentäisivät valtion menoja ja toisivat uusia työpaikkoja.
Se toisi entisille työttömille myös paremmat tulot, mikä lisäisi kulutusta.
Kulutuksen lisäys puoilestaan toisi mukanaan valtiolle lisää välillisiä veroja ja se loisi myös kaupan alalle ja tuotantoon uusia työpaikkoja, uusia työllistettyjä, valton menot vähenisivät edelleen ja verotulot lisääntyisivät edelleen.

Nämä kaikki hyvät asiat blogisti siis haluaisi torjua.

Halpatyömarkkinoita tulee torjua vasta sitten kun ihmiset ovat jo töissä.
Silloin kun töitä ei ole ei pitäisi asettaa työmarkkinoille lisää esteitä.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Ja lehmät lentää! Esko Rantanen vertaili viime viikon Talouselämä-lehdessä Suomen ja Ruotsin talouksia ja tuli tulokseen, että Suomi ei pärjää Ruotsille, vaikka täällä tehtäisiin töitä ilmaiseksi. Suomen teollisuuden yksikkökustannukset ovat vähän yli 30 prosenttia ja monilla vientialoilla vielä vähemmän, joten esimerkiksi 5 prosentin palkanalennuksella saadaan vain alle kahden prosentin hinnanalennukset. Varmaan sellun, paperin, sahatavaran ja öljytuotteiden kysyntä suorastaan räjähtää tällä hinnanalennuksella! Kotimaisten tuotteiden hinta ei varmaan alene tämänkään vertaa, joten ostovoima vain pienenee, työttömyys kasvaa, verotulot pienenevät, sosiaalikulut kasvavat jne., eli hyvin menee.

Suomella ei ole yhtään maailmalla tunnettua merkkituotetta, kun Nokiakin romahti. Ruotsilla niitä riittää pilvin pimein. Valitettavasti meidän pitää vain satsata "uusien Nokioiden" kehittämiseen, vaikka se tuntuukin ainakin yritysjohtajien mielestä turhan vaivalloiselta. Helpompaa on vain leikata kustannuksia, myydä yrityksien osia ja nostaa bonuksia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ja lehmät lentää! Esko Rantanen vertaili viime viikon Talouselämä-lehdessä Suomen ja Ruotsin talouksia ja tuli tulokseen, että Suomi ei pärjää Ruotsille, vaikka täällä tehtäisiin töitä ilmaiseksi."

Eivätpä suomalaiset tietenkään pärjäisi tekemällä töitä ilmaiseksi. Tuo Esko Rantasen lausunto on kyllä muutenkin täysin hölmö.

2,5%:n lilpailukyvyn parannus 5%:n palkkojen alennuksella ei olisi huono asia, vaikka Suomi tarvitsisikin 15%:n kilpailukyvyn parannuksen. Kilpailukykyä tulee tietenkin parantaa muutenkin kuin palkkoja alentamalla, mutta palkkojen alentaminen on yhtä hyvä keino kuin mikä muu tahansa keino ja lisäksi se on yksinkertainen toteuttaa.

Olen muuten ihan varma siitä että jos esimerkiksi suomalaisen sellun hintaa voidaan maailmalla halpuuttaa 2,5%, sillä on vaikutusta sellun menekkiin, ihan niinkuin prisman tuotteiden halpuutuksella on vaikutusta prisman myyntiin.

On ihan turhaa ja ajan hukkaa yrittää selittää ettei tavaran hinta vaikuta tavaran menekkiin.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Eilen Väyrynen, tänään Rajamäki. Ei kaksi kolmatta. Odotan jännittyneenä, kuka vanhoista, itsensä korvaamattomiksi tuntevista politikoista muistelee menneitä huomenna. Milloin Rajamäeltä ilmestyy kirja, jossa kertaa kaikki entiset urotekonsa ministerinä ja kansanedustajana. Heti julkaisun jälkeen aukeaisi paikka ainakin Ylen ja MTV:n ohjelmiin.

Toimituksen poiminnat